Kimči – korejská kvašená zelenina
Suroviny:
čínské zelí – 2 ks
zázvor, česnek, cibule (já použila asi 5 cm kořene zázvoru, 4 stroužky česneku, 4 cibule)
ředkev bílá celá
pórek 2 ks
1 pol.lžíce rýžové mouky(možno nahradit škrobem – Solamyl)
chilli paprika koření 1-2 sáčky – podle chuti (dala jsem celý sáček kayenského pepře a směs je hooodně ostrá)
rybí sos 1 lžíce (k dostání i ve vietnamských prodejnách potravin) nemusí však být
cca 3 lžíce cukru, 2 lžíce soli, sezamové semínko (nedávala jsem)
Umyté čínské zelí a pórek nakrájíme na menší kousky. Bílou ředkev nastrouháme na hrubším struhadle.
Nálev: Rozemeleme česnek se zázvorem a cibulí na jemnou kašičku (mixér).
1 hrnek vody a 1 lžíce rýžové mouky (nebo solamyluza stálého míchání přivedeme k varu (začne houstnout) a odstavíme
Zelenina: Do větší nádoby vložíme bílou ředkev nastrouhanou (nakrájenou) na proužky 0,5 mm x 4 cm,přidáme pórek nakrájený na tenké proužky na půlkolečka a čínské zelí nakrájené na proužky – zamícháme.
Ke smíchané zelenině přidáme připravený nálev s uvařenou rýžovou mouku a chilli papriku, cukr, sůl, sezamové semínko a lžíci rybího sosu a opět zamícháme.
Kvašení: Připravenou zeleninovou směsí s kořením umístíme do třílitrové láhve od okurek a zatížíme. Kimči necháme 1 den kvasit (na slunci) a poté dáme do lednice. Asi po týdnu můžeme konzumovat.
Pár zajímavosti o kimči
Základní prvek korejských jídel nejenom skvěle chutná, ale má také blahodárné účinky na lidské zdraví. Když se východní Asií proháněla ptačí chřipka nebo SARS, spotřeba kimči prudce vzrostla.
Významní vědci z Národní univerzity v Soulu totiž prokázali, že pravidelná konzumace této nakládané zeleniny působí jako prevence vůči těmto chorobám a na vzorku nakažených slepic dokázali, že kimči může ptačí chřipku dokonce vyléčit.
„Zjistili jsme, že po podání extraktů z kimči se kuřata vyléčila z ptačí chřipky, drůbežího moru a zánětu průdušek. Úmrtnost klesla a kuřata byla vitálnější než dříve,“ tvrdí ve svém výzkumu profesor Kang Sa-ouk.
Studie byla zpochybňována, ale Korejský výzkumný ústav potravin následně potvrdil, že konzumace kimči výrazně zlepšuje imunitu vůči viru H5N1.
Časopis Health zařadil kimči dokonce mezi pět nejzdravějších potravin na světě, které působí jako prevence proti rakovině. Kimči je vynikající zdroj vitamínů, minerálů, enzymů a prospěšných bakterií, které se v jídle tvoří v průběhu fermentace.
Vysoký obsah vlákniny při malém počtu kalorií pomáhá také dobrému zažívání. Jedna porce kimči s cibulí, česnekem a paprikou dodá na 50 procent doporučeného denního příjmu vitamínu C a karotenu.
Krátké návodné video